Dusjkabinett – eller dusje rett på flisene?
De fleste ønsker seg en dusjløsning som både fungerer bra og ser bra ut. Et vanlig spørsmål i denne forbindelse er om det er lurt å dusje rett på flisene – og dette skal vi prøve å svare på så godt vi kan i denne artikkelen.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-03-30
Mange fagfolk anbefaler å gå for en dusjløsning som holder flisene tørre, som et dusjkabinett. Med andre ord anbefales det ikke å dusje rett på flisene – men et søk på inspirasjon til baderom viser at mange velger å dusje på flisene allikevel. Så hvor farlig er det egentlig å dusje rett på flisene? Et baderom skal jo være tett, og tåle mye fukt, tenker de fleste. La oss utdype hva som må til for at man skal kunne dusje rett på flisene, og når det kan være lurt å installere et dusjkabinett.
Se aktuelle tilbud på dusjløsninger her!
Lekker dusjvegg fra Novellini med sorte fronter – finnes i flere bredder!
Hva er et godkjent våtrom?
Et godkjent våtrom må bygges opp etter et sett med normer og regler, som sikrer at rommet ikke skal bli fuktskadet eller skape lekkasjer i hjemmet. Under gulv og membraner finner man skallet til våtrommet, som er selve konstruksjonen. Etter at man har bygget opp en konstruksjon, må man måle fallvinkel mot sluk og sette opp alt av rør. Så kommer forseglingen; en vanntett membran. En forsegling må plasseres på både gulv og vegger for at våtrommet skal bli godkjent og anses som ordentlig bygget opp.
Ulike typer membran
Det finnes tre ulike typer membraner som kan brukes i våtrom - i hvert fall om man ønsker at våtrommet skal være godkjent. Disse membranene kan brukes for å bygge opp et godkjent våtrom:
Bunnmembran er en heldekkende PVC-duk som plasseres på gulvet og et stykke oppover langs veggene. Denne membranen legges under støp, og de fleste bunnmembraner er det man kaller en sveisemembran. Det betyr at for å få den helt tett, sveiser man membranen med varmluft i alle hjørner og gjennomføringer.
Toppmembran plasseres direkte over betongen. En toppmembran kan enten være en PVC-duk eller en smøremembran. Dersom varianten du har valgt er en PVC-duk, må du gjennom akkurat den samme varmebehandlingen som med en bunnmembran.
Smøremembran smøres på i flere lag. Sørg for at den tørker ordentlig mellom hver påføring. Dette er en løsning som er mest vanlig for vegger.
Både bunnmembran, toppmembran og smøremembran er godkjent for våtrom, og det er opptil hver enkelt hvilken metode man benytter seg av.
Fliser – for området med direkte vannsprut
De fleste velger å ha fliser på gulvet, og mange synes det er så vel flott som praktisk å montere fliser på veggene også. Dersom du har tenkt å flislegge badet må du forsikre deg om at membranen du har valgt faktisk tåler flislimet du har tenkt å lime på. Bestemmer du deg for å ha fliser på gulvet, men ikke på veggen, må du likevel sørge for å legge fliser i minst én høyde oppover veggen.
Alle områder som defineres som våtsoner; for eksempel dusj, vask og toalett, må sikres mot potensielle fuktskader. Tenk at disse sonene ‘alltid’ kan bli våte, og at de dermed må herdes. Alle fliser må også fuges. I disse dager anbefaler fagfolk at man benytter seg av vanntette fugemasser. Vanligvis er disse 95% tette, og sørger for å trekke til seg minimalt med fukt.
På områder som ikke er utsatt for direkte vannsprut kan du selv velge om du ønsker fliser, eller om du heller ønsker dekorplater, tapet eller lignende.
Det er viktig å vedlikeholde fugene, slik at det ikke oppstår fuktskader på badet
Tett fugene dersom du dusjer rett på flisene
Selv om mange fagfolk ønsker at vann ikke skal komme i direkte kontakt med gulv- eller veggflater, er det likevel mange som går for en åpen dusjløsning – også kalt dusjhjørne. Dette går som regel helt fint, hvis forarbeidet har blitt ordentlig utført. Det er med andre ord viktig å legge membran på riktig måte for å unngå fuktskader.
Hvis du allerede har fliser på gulvet, og fugene begynner å bli slitt, går det an å tette dem med en såkalt fugefornyer for å gjøre dem vanntette igjen. Dette gjelder spesielt dersom du skal pusse opp og sette inn en åpen dusjløsning. Da bør du også behandle flisene du skal dusje på med fugeimpregnering. Ved hjelp av fugeimpregnering kan du sørge for at både fuger og fliser holder tett lenger. Både fugefornyer og fugeimpregnering finner du hos de fleste byggevareforhandlere, og det er en enkel oppgave å utføre denne jobben selv.
Når bør du vurdere et dusjkabinett?
Hvis du skal kjøpe ny dusj og er usikker på om badet ditt tåler direkte vannsprut, er et dusjkabinett en genial løsning. Ved å montere et dusjkabinett beskytter du fliser og fuger for fukt, og reduserer dermed risikoen for fuktskader i fremtiden. I et dusjkabinett vil nemlig kondensen fra det varme vannet feste seg på dører og vegger, før det går rett ned i sluket sammen med resten av dusjvannet. Andre løsninger, som et dusjhjørne, vil utsette både fliser og fuger for daglig fuktighet.
Selv om et dusjkabinett kanskje ikke ser like luksuriøst ut, er det praktisk og samtidig enkelt å rengjøre. Ved hjelp av en klut og vann kan du tørke over dusjkabinettet for å forhindre at hud- og såperester ikke får fester seg på glasset etter at du har brukt det. Skulle det samle seg kalk på glasset, fjerner du dette enkelt med en myk svamp som du dypper i eddik og vann.
Vi har tidligere skrevet et innlegg om hvordan du rengjør dusjvegger og dusjkabinett – les innlegget her!
Bathlife lager flotte og rimelige dusjkabinetter som passer på de fleste bad – her modellen Betrakta i rund modell