Slik gjør du for å bygge gjerde på egen hånd
Bor du i hus eller rekkehus kan det være lurt å bygge et gjerde rundt tomten. Et gjerde kan enten skjerme innsynen til boligen din, eller hindre at barn eller dyr rømmer fra tomten – eller begge deler. I denne artikkelen gir vi deg noen nyttige tips og triks for å bygge et gjerde på egen hånd!
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-02-23
Et gjerde er en fin måte å minke innsynen til boligen på, og kan hindre at barn eller hunder rømmer fra uteplassen. Å bygge et gjerde er ikke så vanskelig som man skulle kunne tro! Les denne artikkelen for å lære hvordan du går frem – og skaff deg verktøyene du trenger for å bygge et gjerde på egen hånd!
Dette trenger du for å bygge gjerde
• Vater
• Virke
• Stolpelekter
• Treskrue
Kom i gang med å bygge gjerde
Valg av materiale, størrelse og budsjett styrer hvilket gjerde du skal bygge. Bestem hvilken høyde og hvilket utseende som passer best til hagen din. Kjøp virke løst og bygg selv eller invester i komplette sett. Finn ut grunnforholdene for best mulig å tilpasse den valgte jordingen.
Se aktuelle tilbud på gjerder på Bygghjemme!
Verdt å tenke på når du skal bygge gjerde
Tenk på formålet med gjerdet. Her spiller høyden en stor rolle, samt eventuelt valg av materiale og bredde mellom spiler. Skal det holde barn og dyr på tomten eller vil du opprette et personvern? For en liten hund er en høyde på ca 0,6m nok, mens man må regne med ca en meters høyde for å hindre at små barn kommer seg over. For bedre personvern anbefales et gjerde på rundt to meters høyde.
Beregne materialforbruk til gjerdet
Før du begynner å bygge gjerdet, bør du beregne hvor mye materiale du forventer å bruke – spesielt hvis du har satt et spesifikt budsjett. Enten spør du et byggevarehus om hjelp, eller så regner du ut forbruket selv. Regn i løpemeter eller kvadratmeter; det vanligste for et enklere gjerde er løpemeter. Sørg for å budsjettere med ekstra materialforbruk på ca 10-15 prosent da det alltid blir noe svinn når man bygger gjerde.
Forbered for å sette opp gjerdestolper
Mål opp og merk av hvor gjerdestolpene skal plasseres. For god stabilitet er anbefalt avstand 0,6 meter. Grav groper for så å kunne støpe eller sette betongsokler. Fyll hullet med et lag med grovt grus for å minimere risikoen for et skjevt gjerde. For å nå en frostfri dybde og dermed forlenge levetiden til stolpen, må du grave en dybde på minst 1,2 meter. Har du løst underlag anbefales stolpespyd som slås ned i bakken. Gjør du et solid underarbeid, vil gjerdet ditt tåle de ulike påkjenningene fra vær og vind i svært lang tid.
Flott skjerm for innsynsbeskyttelse som kan kombineres med port for å fungere som gjerde rundt hagen
Kjøp ferdige gjerdeprofiler
Ønsker du å kombinere en fleksibel og kostnadseffektiv konstruksjon bør du investere i ferdige gjerdeprofiler som festes direkte på gjerdestolpen. For et rett resultat må bakken være så vertikal som mulig. Du finner profilene i en rekke varianter med tanke på design, lengder og utseende, og du kan velge mellom trykkimpregnert eller allerede ferdigmalt tre.
Se alle tregjerdeprofiler på Bygghjemme her!
Bygg gjerdet på egen hånd
For et mer personlig og skreddersydd gjerde bør du bygge det selv. Velg materialer og mål, for så å sage til selv for å tilpasse gjerdet til dine personlige behov og ønsker.
Skal du bygge gjerde i en skrånende hage bør du bruke vater når du fester den første stolpen. Dette blir da en mal for de resterende gjerdestolpene. Ønsker du å bygge rett gjerde gjør du dette ved å bygge rette seksjoner med gradvis trappende og horisontal overkant. Velg om gjerdets underkant skal følge terrengfallet eller tilpasses betongsokkel med støpte stolpefester.
Velg riktig materiale til gjerdet
Det mest populære trematerialet for gjerde er trykkimpregnert furu eller vanlig gran. For deg som ønsker å male gjerdet før montering er gran det riktige alternativet. Ønsker du i stedet å beholde trefargen bør du velge trykkimpregnert tre som både gir lengre holdbarhet og kan monteres direkte. Skal du male det trykkimpregnerte treverket, må du smøre deg med tålmodighet og la det tørke skikkelig. Anbefalt tid mellom maling av gjerde er ca. to år og du bør alltid male om sommeren. Et komposittgjerde er et godt alternativ dersom du ikke vil gå på akkord med pris og miljø. Kompositt er en blanding av plast og cellulose. Gjerder i kompositt er resirkulerbare, har lang levetid, skades ikke av vekst og påvirker ikke naturen.
Du kan bruke både spiker og skruer når du bygger gjerder, laget av sink eller rustfritt materiale som motstår vann og ikke ruster over tid.
Hvordan velge port til gjerde
Porten er en vakker detalj i hagen og det finnes en mengde ulike modeller å velge mellom. Du kan blant annet bygge enkeltporter, doble porter, treporter og metallporter. Velg mellom å kjøpe ferdig port og å bygge den selv – her på Bygghjemme har vi en rekke porter og grinder til gjerde til en god pris. Sørg for å forankre portstolpen godt i bakken da den vil bli utsatt for store påkjenninger over tid. Den optimale porten er funksjonell, slitesterk og vakker på samme tid.
Hvitt tregjerde "Country", fra PLUS. Kan også kombineres med en grind for en flott velkomst til hagen din!