Hopp til hovedinnholdHopp til søkefeltet

Kundeservice

Alle hverdager 09 - 16

Vi hjelper deg med

  • Bestillinger
  • Produktspørsmål
  • Leveringsspørsmål
  • Reklamasjoner
21 60 18 18
Mine Sider

Sertifisert

Herved bekreftes det at
www.bygghjemme.no
som drives av
Bygghjemme
lever opp til Trygg E-handel sine krav for e-handlere.
Status:
Sertifisert
Finansiell stabilitet:
Ok
Kundeklager:
Ingen klager

» Se hele rapporten

Bygge egen badstue? Her er 13 nyttige tips!

Den herlige følelsen når varmebølgene sprer seg over kroppen er en meget spesiell opplevelse. Porene i huden åpner seg, svetten renner og overflødige hudceller forsvinner i dusjen…

Av Bygghemma-redaktionen2023-03-30

 

En egen badstue er en drøm for mange huseiere. Å bygge den selv er faktisk enklere enn du tror – men det er viktig at du gjør alt korrekt. Så, vær så god – her er våre 13 beste tips og svar på hvordan du bygger en egen badstue på riktig måte!

 

13 tips til å bygge egen badstue

 

1. Hvilket materiale skal jeg velge?

Gran og osp er treslagene som brukes mest ved bygge av badstue. Begge er vanlige materialer til badstuvegger, mens osp er vanligst hva gjelder innredning av badstue; som benker og ryggstøtter.

 

2. Hvilken badstuovn skal jeg velge?

Effekten på badstuovnen avhenger av rommets størrelse. Ovnen bør dimensjoneres etter størrelsen på rommet, og en kubikkmeter tilsvarer rundt en kilowatt. Er rommet 2x2 m og 2 m høyt, trenger du altså en ovn med rundt åtte kilowatt effekt.

En badstue for hjemmebruk bør være mindre enn ti kubikkmeter dersom du ønsker at den skal være økonomisk. Tenk også på at badstuer med materialer som stein, fliser, betong eller glass krever høyere effekt for å varme opp rommet enn isolerte trebadstuer. En huskeregel er å legge til en kubikkmeter per kvadratmeter tungt materiale når du regner ut hvilken effekt du trenger på badstuaggregatet. Tungt materiale er her som tidligere nevnt stein, fliser, betong eller glass.

 

Se aktuelle tilbud på badstuovner her

 

3. Elektrisk installasjon i badstue

Du skal alltid benytte en sertifisert elektroinstallatør ved installasjon av badstueaggregat. Du kan imidlertid forberede røropplegg frem til aggregatet på egen hånd, når du setter opp panelet i badstuen. I tillegg kan du installere de fleste typer av belysning uten proffesionell hjelp. Du finner nyttige tips og informasjon om hvilke typer arbeid du kan gjøre i eget hjem uten fagkunnskap på elsikkerhetsportalen.no. Er du usikker på hva du får lov til å gjøre selv uten å miste retten til forsikringspenger? Ring og spør ditt forsikringsselskap!

 

4. Hvilken belysning skal jeg velge til badstuen?

En tur i badstuen er ikke helt det samme uten koselig belysning! Når du velger belysning til badstuen din, husk å kjøpe produkter som er egnet til nettopp badstue. Lysene i badstuen skal tåle både vann, støv og høye temperaturer, så konvensjonell belysning vil ikke være sikkert nok i en badstue. Monter lys bak ryggstøtten eller under benkene for et koselig og diskré uttrykk. Vil du montere lys i taket bør du dobbeltsjekke at armaturet tåler det, da temperaturen er som høyest i badstuens tak.

 

5. Hva er vanlige mål på en badstue?

En god tommelregel hva gjelder lengden på benken i badstuen er 200 cm. Da kan de fleste ligge strake på benken – også kalt laven. Du bør beregne minst 0,8 m2 til hver person du har tenkt at badstuen skal romme, og rundt 60 cm sitteplass per person. Takhøyden i badstuen må ikke være mindre enn 190 cm. 190-220 cm er et godt mål på en vanlig familiebadstue.

 

6. Hvilken badstudør skal jeg velge?

Når du velger dør til badstuen er det viktig å huske at en badstudør skal slå utover. Videre skal badstudøren ikke kunne låses med nøkkel, av sikkerhetsmessige grunner. Velg en badstudør med magnetlås eller lignende. Vanlige karmmål på badstudører er 69 x 189 cm, men mange modeller kan også fås i flere ulike mål. For å best ivareta varme og sikkerhet anbefaler vi definitivt å kjøpe en ferdig dør fremfor å lage en selv. En badstudør i glass er å anbefale, da glass ikke er bevegelig på samme måte som treverk. 

 

7. Gulv og avløp i badstue

Det er fort gjort å skli på våte underlag, så badstugulvet må være sklisikkert. Fliser eller klinker er kanskje den vanligste utførelsen, men husk å velge en litt ru type. Blanke fliser blir fort glatte, og er naturlig nok en sikkerhetsrisiko i badstuen.

Hva gjelder avløp kan en såkalt spygatt, altså et gulvsluk uten vannlås, anslutes til avløp utenfor badstuen; forslagsvis i baderommet. Jo nærmere eksisterende avløp, jo lavere rørleggerutgifter. I mange tilfeller er det ikke nødvendig å ha et sluk inne i badstuen. Det er derimot lurt dersom det skal øses mye vann der, eller ved rengjøring av badstuen – som jo anbefales regelmessig. 

 

8. Ventilasjon i badstue

Samtidig som du ønsker en ordentlig varm badstue, må du også kunne puste uten ubehag – og ikke minst, slippe å brenne deg på varme benker og vegger. Har du ikke riktig ventilasjon får du fort glovarme gulv og benker, og i verste fall også brente vegger og tak. Tenk nøye igjennom plassering av ventiler for inntak og avtrekk. Inntaksventilen skal plasseres direkte under badstuaggregatet, mens avtrekksventilen må sitte høyt på veggen eller i taket. I tillegg må eventuelt tomrom over badstutaket ikke være helt lukket. For å unngå dette må du lage minst et ventilhull til tomrommet på samme vegg som badstudøren.

Ventilstørrelsen i mindre badstuer bør vær ca 125 cm2. I større badstuer bør den være cirka 300 cm2. Ventilasjonen skal lede ut til rommet utenfor badstuen hvor inntaksventilen henter luft. Du kan velge selv om du vil bruke ventilasjonsrør eller ikke. Det skal aldri brukes mekanisk ventilasjon i badstue.

 

9. Luftspalte og fuktsperre i badstue

Om du bygger badstue i huset ditt er det viktig at du lager en luftspalte mellom badstuens yttervegg og eksisterende veggkonstruksjon – særlig hvis badstuen skal plasseres mot en kald yttervegg på huset. Det er ikke behov for en fuktsperre mellom badstuens yttervegger og husets indre vegger.

 

10. Hvilke badstusteiner skal jeg velge?

Du kan ikke slenge på hvilke steiner som helst i badstuovnens steinmagasin! Badstusteinen du velger bør være enten diabas eller olivin. Begge disse steintypene klarer både kraftig oppvarming og rask nedkjøling.

 

Se vårt utvalg av badstustein her

 

Ferdig badsturom fra TylöHelo

11. Temperatur og luftfuktighet i badstuen

Hold oversikt over temperatur og luftfuktighet i badstuen med en termometer og en hygrometer. For mest korrekte verdier bør målerne plasseres på en sidevegg i forhold til aggregatet og 150 cm fra gulvet. I en klassisk badstue ligger temperaturen normalt mellom 70-90 grader, og luftfuktigheten på mellom 5-15%. 

 

12. Hvordan vedlikeholder jeg badstuen?

Det er viktig å holde badstuen ren og pen for at opplevelsen skal gi mest mulig nytelse. Vask derfor badstuen regelmessig; minst en gang hvert halvår dersom du bruker den ukentlig. Vask gulvet med en vanlig grønnsåpe og tørk av benker og ryggstøtter. Et godt tips er å alltid bruke et håndkle å sitte på, så holder seg badstuen fresh og benkene får lenger levetid. Badstusteinene bør skiftes ut annethvert år. Husk også å ta ut steinene og støvsuge opp eventuelt grus og smuss i bunnen av steinmagasinet innimellom.

 

Du finner rengjøringsprodukter til badstue samt andre nyttige tilbehør her

 

13. Kan man kjøpe et ferdig badstukit?

Heldigvis finnes det ferdige badstuer for den som ønsker en rask og praktisk løsning. Om du ikke har gode snekkerferdigheter vil det ta lang tid å bygge en badstue på egen hånd. Et godt alternativ er derfor å kjøpe et badsturom – et ferdig badstukit, enkelt og greit – som kommer komplett med ferdiglagde moduler og som du med litt hjelp kan sette opp på noen timer.

 

Hvilke ulike typer av badstuer finnes det?

 

Vedfyrt badstue

Skal du bygge badstue i hagen eller på hytta er en vedfyrt variant å foretrekke. En vedfyrt badstuovn er best for deg som ikke har planer om å bruke badstuen altfor ofte, da det er litt arbeidskrevende å skaffe ved og fyre den opp før du kan nyte varmen. Når det først er fyr i ovnen, er det selvsagt verdt innsatsen! 

 

Ikke glem badstuskorsteinen! Se vårt utvalg her

 

Elektrisk badstue

En elektrisk badstuovn er alternativet de fleste nordmenn velger. Grunnen til dette er først og fremst at elektriske badstuovner er svært lette å håndtere; alt du trenger å gjøre for å fyre den opp, er å trykke på en knapp. 

 

Infrarød badstue

En infrarød badstue passer deg som ikke er så glad i de høye temperaturene i vanlige badstuer. Temperaturen i en infrarød sauna blir nemlig ikke høyere enn 30-40 grader, da kroppen varmes opp av infrarødt lys i stedet for av lufttemperaturen.

 

Trenger jeg bygglov for å bygge badstue?

 

Dersom du bygger en badstue innendørs trenger du ikke å søke om bygglov; forutsatt at badstuen ikke påvirker husets eksteriør på noen måte. Gjør du større endringer på avløp, vannforsyning, ildsted eller skorstein, kan det hende at du trenger å melde dette inn til kommunen du bor i. En god tommelfingerregel er å ikke påbegynne arbeidet med å bygge badstue dersom du er usikker på om du trenger bygglov. Det kan fort koste deg dyrt i form av bøter etterpå.

Tenker du å bygge en frittstående badstue på tomten? I så fall trenger du ikke bygglov – med mindre bygningen overstiger 50 m2. Merk at badstuen ikke må plasseres over vann- og avløpsledninger, og at den må ha en viss avstand til for eksempel sjø, vei og jernbanespor.

Du trenger ikke å søke om bygglov for å bygge badstutønne på egen tomt.

Er du usikker på hva du kan å ikke kan gjøre uten å søke om bygglov eller rapportere til kommunen? Les mer på Direktoratet for Byggkvalitet. 

 

Tips fra eksperten: bygge egen badstue

 

Hei der TylöHelo, verdensledende innen badstu- og dampbadsproduksjon! Hvilke verktøy trenger jeg for å bygge egen badstue?

– Du trenger skrutrekker, sag og hammer. Det kan imidlertid være lurt å ha flere verktøy for hånden for å underlette arbeidet undervis.

 

Kan jeg bygge hele badstuen på egen hånd?

– Ja, bortsett fra å koble til badstuaggregatet.

 

Hvor i huset er det best å bygge en badstue?

– I baderommet, slik at du har dusj eller badekar i nærheten – eller ved en sjø, dersom du har mulighet til det.

 

Finnes det noen fallgruver eller farer ved å bygge en badstue?

– At du prøver å spare penger på en badstuovn. Badstuovnen er selve hjertet i badstuen. Kjøp derfor et trygt badstuaggregat, produsert i Skandinavia, som garanterer lang levetid.

 

Hvordan går jeg frem, skritt for skritt, når jeg bygger en badstue?

– Bestem plassering, og om du ønsker å bygge hele badstuen selv, eller om du skal kjøpe et ferdig badsturom. Dersom du velger å snekre badstuen selv, bør du legge en gulvramme i tre eller aluminium. Deretter bygger du veggene på gulvrammen, og taket ovenpå veggene ved hjelp av bjelker; helst 45 x 45 mm. Plasser deretter 45 mm mineralull som varmeisolasjon mellom bjelkene.

Inni badstuen spikrer du 12 mm trepanel, helst i osp eller gran, til bjelkene. Hvis badstuen er bygget opp mot en isolert yttervegg bør du lage en 2-3 cm luftspalte mellom husvegg og isolasjon. Badstuplast eller badstufolie er ikke nødvendig. Døren plasseres på samme vegg som aggregatet. Den skal alltid svinge utover og ikke kunne låses.

Innredningen i en badstue består av laver, ryggstøtte og eventuelt dekorative gitter mellom lavene. Inntaksventil plasseres under aggregatet og avtrekksventil på motsatt side av rommet, høyt oppe. Inntrekksventilen skal alltid være helt åpen, og avtrekksventilen bør være utstyrt med skyvbar luke for å justere luftmengden. På utsiden dekkes badstuen med trepanel eller fliser, for eksempel. Belysning plasseres med fordel under laver eller bak ryggstøtter.

 

Hvilke tilbehør trenger jeg til badstuen?

– Termometer, hygrometer, bøtte, øse og vann. Eteriske, velduftende oljer forsterker opplevelsen ytterligere. Noen oljer virker oppkvikkende, mens andre gir en avslappende effekt. Bland noen dråper eteriske oljer i badstubøtten sammen med vann og øs over ovnen for et ekstra luksuriøst badstubad.

 

Se aktuelle tilbud på tilbehør til badstue her